Venus flugfällan, som den heter på svenska (och som enligt internet ska särskrivas. Men inte Venus i förnamn och Flugfälla i efternamn. Litet f i flugfälla…) är en ganska så spännande varelse.
En köttätande växt som dom flesta nog rent geografiskt skulle placera någonstans i Sydamerika eller kanske i Asien.
Men den som letar där får leta i växthus.

Om man vill se en Venus flugfälla i vilt tillstånd måste man ta sig till North Carolina. En del av Nordamerika som bjuder på en hel del spännande när det gäller floran. Det är t.ex här som majoriteten av all världens ginseng växer och plockas (grävs upp). Appalacherna är en frodig bergskedja och North Carolina är en sparsamt befolkad delstat där växtriket i mångt och mycket har lämnats ifred. Det är förresten mer specifikt än bara Nort Carolina och Appalacherna. Venus flugfälla växer bara naturligt i The Green Swamp. Ett stycke träskmark en bra timme från ingenting och sen tar man vänster.

Om du har en Venus flugfälla på fönsterbrädan där hemma (det tror jag inte att du har) så kommer den med stor sannolikhet från ett växthus i Nederländerna. Men om man bor i USA så är chansen stor att den kommer från en av många “Venus Flytrap farms” i North Carolina. Bönder som livnär sig på att driva upp Venus flugfällor och sälja dom till blomdistributörer för “civilt bruk”. En business som väl inte direkt blomstrat under åren (jag menar, när såg du en senast hemma hos någon?!), men som hållit ett antal familjer sysselsatta i generation efter generation på det klassiska bondviset där sonen döps efter sin far och i vissa fall även blir far till sina syskon.

Men det har hänt någonting dom senaste åren. Fler och fler odlare rapporterar om nattliga stöldräder och dom naturliga växtplatserna i träsket plundras dagligen under högsäsongen av en ny slags tjuvplockare. Dom kallas “Trappers” (från Venus fly trap) och försörjer sig på att plocka vilt växande flugfällor och i förekommande fall genom att helt enkelt sno hela skördar från etablerade bönder. Venus flugfällan är inte fridlyst och det utfärdas tillstånd för att få plocka på såväl statlig mark som på privat mark. Problemet är att det inte går att avgöra var fällan är plockad…

Det har satts upp kameror i skogen i jakt på trappers, men det har bara slutat med att kamerorna har blivit stulna. Den som blir ertappad har inga problem att betala böter. Bötesbeloppet för att olovligen gräva upp en (eller tusen) plantor oavsett art ligger på 150 dollar. Polisen räknar med att en genomsnittlig trapper drar in den summan dagligen. 150 dollar är således inte så avskräckande för den som inte räknat med att torska dagligen…

Ett annat stort problem är att ingen vet var i helvete alla Venus flugfällor tar vägen. Det verkar nämligen inte som att någon köper dom. Iallafall inte någon som tänkt ställa dom på fönsterbrädan eller berätta om det.
Mängder av plantor försvinner utan att dom vanliga köparna har beställt mer. Den ordinarie marknaden har alltså inte vuxit. Men efterfrågan har ökat med alla hundra procent som finns.

Det visar sig emellertid att det kanske finns ett svar. Svaret kan vara Carnivora. Carnivora är ett pseudomedicinskt preparat från 70-talet som tillverkas än idag i Tyskland av koncentrat från Venus flugfälla och som dom som tillverkar skiten hävdar botar i princip allt. Inklusive cancer…
Deras ormolja säljs i så pass stora volymer att deras vd i en intervju hävdade att dom inte köper några Venus flugfällor från North Carolina överhuvudtaget på grund av att dom behöver betydligt större volymer än vad som finns att tillgå i vilt tillstånd. Deras råvara kommer i huvudsak från Kina och är så kallade kloner (sticklingar) som drivits upp i laboratoriemiljö. Så vem fan köper alla flugfällor om det inte är Carnivora-tjommen? Är det du? Fan ta dig om det kommer fram att det är du.
Håller fortfarande öppet för att det är Dr Tüskenkwack som är boven i dramat även fast han inte erkänner det…

Vi snackar alltså om tiotusentals plantor som försvinner varje år. Dom är förvisso väldigt små, men ändå.
Ingen vet vem som behöver så många och varför…
Jag skulle kunna tänka mig en. Men typ 60 000 om året? Verkar inte det lite mycket?

Flera av dom utsatta bönderna har i efter att ha blivit bestulna tvingats att köpa plantor av trappers för att kunna fylla sina kvoter till distributörerna. Ovetandes om huruvida dom precis köpt tillbaka sina egna plantor, vilt och lagligt plockade eller om det var grannens plantor…
Så länge den som säljer kan visa upp ett tillstånd så har ingen begått något brott. Varken den som köper eller den som säljer.
Det vilda beståndet minskar för varje år och fortsätter det i samma takt så har snart den sista vilda Venus flugfällan slagit igen sina käftar.

Precis som när Systembolaget meddelade att dom inte längre skulle saluföra Well’s Bananabread Beer så fick jag en liten klump i magen. Jag gillade inte den något vidare och skulle aldrig någonsin köpa en flaska. Men det kändes bra att den fanns där av någon anledning. Nu är den borta och snart är det samma sak med Venus flugfällan…

Bobo

Ps. Om det nu visar sig att Carnivora är det immunförsvarshöjande medel som dom inte får hävda i dom flesta civiliserade länderna att det är, så är jag den första att be om ursäkt för att jag kallade det för ormolja. Om inte står mitt uttalande fast. Artplundrande jävla kvacksalvare. Du kan läsa mer om Carnivoras holistiska lära här: http://www.carnivora.com/about-carnivora.html
Eller så kan du skita i det. Det går nog ungefär lika bra oavsett vilket…
Tror inte att eterneller hjälper mot dom där jävlarna tyvärr. Det måste nog till starkare sås för att få bukt med holistiker…