Men det här inlägget skrvs på min riktiga dator! Mitt monster!
För drygt ett år sedan (när bloggen var ung) så vek min älskade stationära dator in hovarna. Jag tvingades på grund av fattigdom skaffa en betydligt billigare och därmed sämre laptop istället.

Under året har jag forskat i vad som kunde gått snett och har med jämna mellanrum gjort halvhjärtade försök att få igång den igen.
Teorierna har gått från grafikkort till minnen till nätaggregat till mjukvara till moderkort.

Det sistnämnda har varit det mest troliga, men samtidigt inte. Symptomen var att den först inte hittade några enheter vid uppstart och sen inte startade alls…
Det sura med det är att jag skaffade ett moderkort av senaste snittet när det begav sig. Till detta skaffade jag den absolut senaste professorn. Detta visade sig vara dumt. Det jag köpte var antagligen för dyrt för att sälja bra, så redan ett halvår senare hade dom gått vidare till en ny sockel. 1366 pinnar var för många. Efterföljaren fick 1151 och det blev en standard som hängde med länge. Inte 1366.

Så om moderkortet var trasigt så skulle jag alltså även behöva en ny prcessor. Dyrt hade det blivit och till 50% fullständigt bortkastat…

Datorn plockades ner i dess beståndsdelar och rengjordes grundligt. Sedan monterade jag tillbaka allt steg för steg och provstartade efter varje ny komponent som monterades. Monterde tillbaka processorn och aplicerade ny kylpasta. Silverpasta! Fint ska det va!
Den startade direkt med en hårddisk och ett ramminne och utan grafikkort och utan externa fläktar, lampor och knappar inkopplade. Ok? Det var ju bra, men vad var det som var fel då? Testade att montera grafikkortet. Allt fungerade som det skulle. Provade med ett minne till. Inga problem. Ett till. Fortfarande lugnt.
Vid det här laget kopplade jag även chassiet till moderkortet. Fortfarande inga felmeddelanden.

Nu började jag hinka i hårddiskar i chassiet. Två diskar – ok. tre diskar – ok. Sju diskar då? Inga bekymmer!

Datorn har nu stått påslagen i drygt fyra dygn och utsatts för i princip alla prestandatester och diagnosverktyg som jag har att tillgå. Den går som ett skott!
Temperaturerna är precis så låga som man kan förvänta sig med en öppen låda (ja, jag har ett öppet chassie. Något ska man väl få unna sig?!) med en 10-tums fläkt och trots stresstest håller sig allt på helt lysande nivåer. Verkar som att han som satte ihop det här paketet 2010 visste vad han sysslade med…

Är glad för att ha fått tillbaka min monsterdator men är samtidigt lite lack över att jag inte vet vad som gjorde att den inte fungerade på ett drygt år…
Var det bara dammet som gjorde det? Igensatta kylflänsar till kylsystemen? Hundhår? Var det kylpastan som hade blivit dålig och överhettade processorn kanske?
Oavsett vilket så hittar den som sagt inga fel på sig själv nu och överlever en omstart. Den bootar dessutom snabbare än jag minns det…

Men nu har jag ju två fungerande datorer i bruk. Det innebar att jag blev tvungen att skaffa en router. Det förde med sig att jag numera även har wifi till mobilen i lägenheten. Klar standardhöjning måste jag säga. Värt 249kr.

Bobo