Det har blivit något utav en följetong. Problemet med mina dataskärmar alltså.
Snabb rekapitulation:
Mina båda 22″ Benq-skärmar började bete sig märkligt för flera år sedan. Dom tog lång tid på sig att starta och med tiden dog dom båda två på exakt samma sätt. Dom startade inte längre helt enkelt. Vid det laget hade jag bara användning för en i taget och lyckades på så vis suga ur några extra veckor ut dom. Men sen var det slut.

Som paniklösning fick jag en skärm donerad av min goda vän Sven. Den fungerar, vilket gör den till den bästa skärmen i min arsenal, men vetskapen om att jag har bättre och större skärmar stående har irriterat en aning dom senaste månaderna.

Hur svårt kan det vara att laga?
Hur går en skärm sönder egentligen?

Svaret på frågorna visade sig vara a. inte så svårt och b. det är generellt en eller flera kondensatorer som gått sönder.

Det är alltså dom två cylindrarna som är dom felande kondensatorerna. Fotoserien ovan visar båda skärmarnas innanmäte. Båda har alltså gått sönder på exakt samma sätt. I den ena har trycket blivit stort nog för att kondensatorerna skulle brista och ventilera medan i den andra har dom bara börjat bukta ut.

Den hökögde noterar även en missfärgning på själva kretskortet.
På baksidan sitter en mosfet [mossfett]. Det är den svarta kvadraten på den gröna sidan av kortet.
Vet inte riktigt vad den har för funktion i det här fallet. Misstänker dock att den fungerar som någon form av skydd som ska rädda dom strömkänsligare komponenterna på LCD-kortet om något går sönder på ström-kortet…
Utan att egentligen ha en jävla aning om vad jag snackar om så utgår jag ifrån att dom båda felen iallafall hör ihop.

Efter att ha googlat och kollat på youtubefilmer i ämnet så verkar det som att det här är standardfel på moderna skärmar. Det första man gör när man felsöker är att visuellt leta efter trasiga kondensatorer… Så den biten känner jag mig ganska så säker på. mosfet:en däremot är jag lite mer fundersam över.

Dels är den lite jobbig att få tag på. Finns i Kina för inga pengar alls, men med jättelång leveranstid. Kondensatorerna finns lite varstans, så dom är inget bekymmer att få hem. Funderar på om det kanske vore en god idé att testa att bara byta kondensatorerna och hoppas på att mosfet:en har klarat sig…

I värsta fall får jag ta isär allt igen och göra klart när den väl kommer hem.
Komponenterna kostar typ 5 spänn styck, så det är ingen stor affär direkt…

Om jag kan löda ett kretskort?
Ja, alltså. Jag har en lödkolv…
Jag har ju aldrig gjort det förut. Men hur svårt kan det vara?!
Återkommer med svaret…

Bobo